Alternative staldsystemer

Alternative staldsystemer til slagtesvin og smågrise er et område hvor tegnestuen har en særlig kompetandse.

Indehaveren af arkitektfirmaet

Indehaveren af arkitektfirmaet driver selv en slagtesvineproduktion med en årsproduktion på ca. 7.000 slagtevin. Produktionen forgår i et staldsystem som er udviklet af indehaveren i samarbejde med områdets slagtesvinproducenter, som har valgt at opføre derres stalde efter samme koncept.

Staldene er opført som åbne gardinstalde med vådfoder, i staldkonceptet der er lagt stor vægt på dyrevelfær, miljøefektive løsninger og sidst men ikke mindst et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.

I det seneste staldprojekt fik landmanden udbetalt fuld teknologitilskud; men ikke afkrævet nogen teknologipligt, da stalsystemet allerede opfylder målsætninge om begrænset emision og energiforbrug.

Åbne gardinstalde ses mest hos mælkeproducenterne, og er aldrig slået igennem hos
slagtesvinproducenter. Der er mange fordomme om de åbne stalde til slagtesvin, især den at den åbne gardinstald er et billigt staldsystem hvor det ikke er muligt at styre temperatur, gødeadfær og foderforbrug.

Virkeligheden i hvores stalde er dog at svinene stortrives uden halebid og benproblemer med god tilvækst og lavt foderforbrug.

Stalden er på ingen måde et primitivt opstallingsprincip

men bidrager med al den komfort til grisene som et morderne stalsystem kan og skal levere. Stalden incl. gardinerne er velisoleret, der er gulvvarme, 2 klima-soner, overbrusning og en avangseret styring af staldklimaet.

Sidst men ikke mindst er der altid god luft i stalden, blandandet fordi at spaltearealet er begrænset, og fordi at svinen altid gøder på spalterne, selv på varme sommerdage.

Vi har haft så gode erfaringer med slagtesvinestaldene, at vi sammen med en ung landmand på Broager land har tilpassede staldkonceptet til en smågrisestald i 2014, som nu har fungeret til landnmandens fulde tilfredshed i 4 år.

Smågrise stalden er iøvrigt udført med de samme proportioner og principper som slagtesvinestalden, fordi vi viste at det fungerer, forskellen er kun en højere isoleringsgrad af stalden, samt en endnu bedre komfort i grisenes nærmiljø under overdækningen.​​

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.